Mi is az a WPC és mire használható?

Mi is az a WPC és mire használható?

A WPC egy mozaikszó, ami az angol Wood Plastic Composit kezdőbetűiből tevődik össze.

Szabad fordításban fa-műanyag keveréknek lehetne fordítani, de a kompozit szó valójában társítást jelent. Ennek azért van jelentősége, mert két teljesen különböző alapanyagot kombinálnak abból a célból, hogy csak az anyagok előnyös tulajdonságai jelenjenek meg a végtermékben. A jó minőségű WPC esetén a farost (faliszt) van jelen nagyobb százalékban (50-90%). Ezt egészítik ki műanyagokkal pl. polipropilén(PP), polietilén (PE).  Sajnos sok gyártó a mai napig használ PVC (polivinil-clorid) alapanyagot is, ami egy olcsóbb műanyagnak számít, de régóta köztudott az egészségkárosító hatása (gyerekjátékokban sem használható). A WPC-nek emellett tartalmaznia kell egyéb adalékanyagokat is például UV stabilizátort, színezőanyagokat, égésgátló anyagokat. Ezen összetevők ugyan kis mennyiségben használatosak, de ha nem megfelelő minőségűek vagy hiányoznak a kompozitból, akkor burkolatunk nagyon rövid idő alatt tönkremegy. Bontottam már 2 éves burkolatot, ami kifakult, széttöredezett, használhatatlan volt. Következő írásomban kicsit részletesebben foglalkozom néhány összetevővel, hogy az olvasó könnyebben eligazodjon a piacon található anyagok között.

Most, hogy egy kis képet kaptunk arról, miből is áll ez az egyébként nagyszerű anyag, nézzük meg, mire is használható az Ön otthonában.

Az anyag „feltalálásakor” elsőként padlóburkolatot készítettek belőle. Napjainkban is ebből készül a legtöbb változat. Ideális választás teraszburkolatnak akár medencék köré is, mivel vizet nem vagy alig vesz fel. Ebből adódóan kiváló lehetőséget nyújt horgászstégek, napozóteraszok burkolásara is.  A WPC-ből épített teraszt nem kell évente festeni, olajozni, mint a fából készülteket. Itt jegyezném meg: sok cég úgy hirdeti termékét, hogy teljesen gondozásmentes. Ez ebben a formában nem igaz. Egy alacsony karbantartási igényű burkolatról beszélünk, amit elegendő langyos szappanos vízzel évente 1-2 alkalommal átsúrolni.

Ki ne szeretne mentesülni a fa vagy fémkerítésének pár évenkénti állagmegóvásától és az ezzel járó költségektől? Csiszolás, különféle festékek, olajok, rozsdamaró és sok-sok por, na és a takarításról se feledkezzünk meg utána. A WPC erre is nyújt megoldást. Ma már többféle kialakítású kerítésből lehet válogatni. Építhetünk tömöret vagy hézagosat. Lehet vízszintes vagy függőleges. Vannak klasszikus faerezetes és modern stílusú kerítésléceink. A színek tárháza is bőséges: a fehértől a sötétszürkéig többféle színből válogathatunk.

De ez még nem minden! WPC-ből készülhet falburkolat is. Gondolt erre? Milyen jó érzés gyönyörködni a falburkolatban 10 év után is! A WPC teraszon ülve egy hideg „üdítőt” kortyolgatva nem a lepattogzott korhadó lambériát nézni.

Mivel nagyon tud hasonlítani a fára, elkészíthetjük belőle kerti padjának ülőfelületét is.

Kertészkedni szerető emberek körében nagy divat manapság a magaságyás. WPC-ből ez is megvalósítható anélkül, hogy rettegnünk kellene, mikor rothad szét.

 A lehetőségek tárháza végtelen. Ha van ötlete, keressen meg és megbeszéljük, hogy az megoldható-e a WPC felhasználásával.

Keressen bizalommal, segítek!